ÇTSO Başkanı Süleyman Kozuva önceki hafta Ankara’ya yaptığı ziyaret sonrası TOBB Kongre Salonunda Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’la bir araya gelmişti.
Sayın Kozuva, o görüşmede Mogadişu Havaalanı Terminal binasının Ocak 2015’teki açılışına Erdoğan’ı davet etmişti. Sayın Cumhurbaşkanımız da yapılan görüşmede kendisine anlamlı bir jest yapmış, "devlet olarak bizden beklediğiniz var mı" diye güven vermişti.
Hem Cumhurbaşkanlığı platformunda hem uluslararası platformda Çerkezköy’ü temsil eden Sayın Kozuva’yı gururumuz olarak ilan ediyoruz.
Yine geçtiğimiz haftanın önemli gündem maddelerinden biri dünyanın gündeminde birinci sırada olan su konusuydu… Bu bağlamda Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (TESKİ) Genel Müdürü Prof. Dr. Halim Orta’nın, RadyoHaber ve T Haber TV ortak yayınında “Gündem Özel” programında yaptığı açıklamalar çok önemliydi.
Gazeteci Şaban Kardeş’in sunduğu ve yönettiği programda aynı zamanda dinleyicilerin sorularına da cevap veren Prof. Dr. Halim Orta, iki saate yakın TESKİ’nin Çerkezköy’de yaptığı ve yapacağı icraatları ve projeleri anlattı. Ama Sayın Orta, halka yönelik açıklamayla sosyal sorumluluk sahibi bir akademisyen olduğunu da gösterdi.
Ne dedi halka?
Samimi çağrıda bulundu:
“Gelin varken tasarruf edelim.”
Ne kadar güzel bir çağrı… Varken israf etmeyin… Yok olunca mahvolursunuz…
Değerli okuyucularımız, bu yalnızca Tekirdağ’ın değil, yalnızca Türkiye’nin değil Dünya’nın bir numaralı sorunu. Nice magazinsel ve reyting avcısı görüntüsü hoş içi boş programlar varken Sosyal sorumluluk duygusuyla böylesi hayati bir konuyu enine boyuna masaya yatırıp halkı bilgilendiren Radyo Haber ve T Haber TV’yi tebrik ediyoruz.
Sevgili okuyucular,
Sosyal devlet anlayışının ve sosyal belediyeciliğin en önemli göstergesi emeğe, ezilene, dula, yetime, barınağı olmayana vb. kol kanat germek, hakkı hukuku onlar adına da tesis etmek, onları aynı zamanda şehir kültürüne ve yaşantısına entegre edebilmeyi amaçlamaktır.
Şehrin yönetimi için çok önemli kararlar alabilirsiniz ama şehrin huzur ve asayişini temin etmeye yönelik entegrasyon vizyonu da en az projeleriniz kadar önemlidir.
Bu konuda Çerkezköy Haber TV, önemli bir detay yakalayıp gerek Kaymakamlık seviyesinde gerek Belediyemiz seviyesinde şehir yönetimine bir sosyal gerçekten haber vermiştir.
Çerkezköy Belediyesi’nin çöp toplama alanındaki çöplerin ayrıştırma işinin ellerinden almasına tepki gösteren Roman vatandaşların “çoluğumuz çocuğumuz para kazanamayınca hırsızlık yapıyor” diyerek, çöplerin kendilerine verilmesini talep etmelerini haberleştirmiştir. Bu habere konu olan vatandaşlar halk diliyle şunu söylemektedir:
“Verin bize çöp ayrıştırma işini hırsızlık yapmayalım”
Bu söze dikkat etmek ve konuyu es geçmemek gerekir. Çerkezköy’ün huzur ve sükûnu konusunda önemli bir noktadır.
Saygıdeğer okuyucumuz,
Devlet iş güvenliği konusunda yasalarla yönetmeliklerle vb. işverenleri bağlayan gerçekten önemli kararlara imza atsa da toplumun öteki gerçeği de şudur ki çalışan insanımız kendi canını hiçe saymaktadır.
Objektifimize takılan görüntü bir inşaat ustasının çalışması değil adeta yürekleri ağıza getiren cambazlık görüntüsüdür. İnşaatın altıncı katında bir kalas üzerinde hiçbir önlem almadan ayakta yürüyerek çalışan işçinin hali tek kelimeyle cehalet heykelidir.
“Biz alışığız”, “bana bir şey olmaz” gibi sözler bu cehaletin alt başlıklarıdır.
Bu işçilerimiz yine sosyal sorumluluk kapsamında kendi hallerine bırakılmamalıdır. İşverenlere ve işçilere “ceza uygulama” gibi artık çağdışı kalan yöntemler süratle terk edilip
İşçilerimiz belediyemizin veya kaymakamlığımızın doğrudan veya STK’lar aracılığıyla, ücretsiz kurslar düzenleyerek iş kazaları ve can güvenliğinin önemi ve gereği konusunda eğitim almaları sağlanmalıdır.
“Eğitim şart” denilen sosyal kavram aslında tam da böylesi konularda anlam kazanmaktadır. Gerçi Çerkezköy Belediye Başkanımız Sayın Vahap Akay sosyal sorumluluk duygusuyla, Müjgân-Serkan Karagöz Özel Eğitim Uygulama Merkezi’ni ziyaret ederek Dünya Engelliler Günü’nü kutlamıştır.
Öte yandan 5 Aralık Kadın Hakları Günü vesilesiyle NKÜ’de Kadın Hakları ve Atatürk’ün Kadına Verdiği Değer konulu bir seminer verilmiştir. Cumhuriyet Halk Partisi Kapaklı Kadın Kollarının konuyla ilgilenmesi takdir toplamıştır.
Yine 5 Aralık Kadın Hakları Günü vesilesiyle Çerkezköy Müftülüğü tarafından da bir dizi etkinlik düzenlenip konferans ve seminerlerle İslamiyet’in kadına verdiği önem ve değer anlatılmaya çalışılmıştır.
Ama…
Biraz gerçekçi olunduğunda bu gibi rutin ve biraz da söz meclisten dışarı “dostlar alışverişte görsün” tarzı etkinlikler artık yerini, özü halkın da içinde bulunduğu, sonucu halka iş, emek, bilgi ve kültür kazanımı olarak yansıyan eğitim ve seminerlere bırakmaya başlamalıdır.
O zaman engellilerimizin engeline dikkat çekildiği kadar, kadınımızın gerek toplumdaki gerek İslamiyet’teki yeri ve önemi anlaşıldığı kadar kadınlarımızın, kızlarımızın, annelerimizin eşleri, babaları, oğulları olarak inşaatların tepesinde hiçbir can güvenliği olmadan bir yevmiyeye bir ömrü ipotek eden işçimiz de kendi canının ve canından çok sevdiklerini düşünebilecek seviyeye gelir.
Sosyal sorumluluk biraz da bu değil midir?
Sağlıcakla
Yorumlar